Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Новини від компанії «Соло»

Компанія «Соло» стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

 Компанія Solo стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

Від оригінального Amplified Peg до легендарного SVT, Ampeg став визначенням басового звучання на сцені і в студії!

Розмова про найбільші басові підсилювачі всіх часів без Ampeg неможлива в принципі. Вплив Ampeg на розвиток басових підсилювачів складно переоцінити, але, як часто буває, починалося все досить скромно. Компанія була заснована в далекому 1946 році, коли 42-річний джазовий музикант на ім`я Еверетт Халл винайшов мікрофон хитрої конструкції для свого контрабаса і підключив його до радіо. Дружина Еверетта придумала скорочення для довгої назви «Amplified Peg», тому що звукознімач всередині контрабаса був прикріплений до шпиля, на якій спирався сам інструмент. Так «AMplfied PEG» перетворився на «AMPEG».

 

 

Музикантам Нью-Йорка ідея припала до смаку. Ще б пак, за допомогою нехитрого винаходу можна було підсилити звучання їх контрабасів! Халл зрозумів, що пора терміново починати виробництво, що призвело його до створення компанії Michael-Hull Electronic Labs спільно з дизайнером підсилювачів на ім`я Стенлі Майкл.

Крім звукознімача Ampeg, вони також створили і продавали підсилювач під назвою Michael-Hull Bassamp. Незважаючи на те, що компанія проіснувала всього два роки і розпалася в 1948 році, Халл був переконаний, що стоїть на порозі чогось великого, і направив всі сили на розвиток підприємства – тепер уже під ім`ям Ampeg Bassamp Company – до невеликої майстерні в центрі Нью-Йорка, в безпосередній близькості від численних нічних клубів та студій.

 

 Компанія Solo стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

Халл продовжував удосконалювати і покращувати басові підсилювачі

До початку 1950-х років ім`я Ampeg почало вкорінюватися в музичній індустрії. Цікаво, що приблизно в той самий час невелика кількість компаній почали експериментувати зі схожими ідеями для електричного баса. Але Халл, чий музичний смак був набагато більш традиційним, ніж можна було припустити з його винаходів, не думав, що у концепції електричного баса є багато шансів. Зрештою, він був із джазу.

Концепт підсилювача Michael-Hull Bassamp (або Model 770) крок за кроком розвивався на початку 1950-х років, однак перший великий успіх Ampeg прийшов з появою дизайнера Джесса Олівера в 1956 році.

Халлу і Оліверу потрібен був час, щоб разом досягти успіху, але вони чітко знали, що придумали щось особливе. З народженням в 1960 році моделі Ampeg B-15 Portaflex з його унікальним дизайном «flip-top» почалася нова епоха. Його дизайн і звук відправили всі інші басові підсилювачі того часу у сміттєвий бак.

 

 Компанія Solo стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

B-15 представляв собою кабінет із закритою задньою стінкою, усередині розміщувався 15-дюймовий динамік, а зверху на амортизаторах встановлювався ламповий підсилювач-голова. За сьогоднішніми високим стандартам можна подумати, що ця симпатична квадратна коробка ніколи не мала б залишати спальню, але, як можуть підтвердити тисячі студій звукозапису і басисти протягом десятиліть, B-15 був і залишається золотим стандартом звучання бас-гітар.

До слова, B-15 залишається еталоном звуку і сьогодні. Серія підсилювачів і кабінетів Ampeg Portaflex не поспішає залишати виробничу лінійку і в 2021 році!

Далі послідували нові винаходи

Деякі з них були не настільки успішними. Наприклад, Baby Bass, контрабас зі скловолокна, досить малий, щоб перевозитися в автомобільному кріслі (а не на даху), не був прийнятий ринком так, як на те сподівався Халл. Проте, Ampeg продовжували експериментувати з додаванням інструментів в свою лінійку, включаючи серію «горизонтальних» контрабасів, які ніколи не користувалися особливою популярністю, хоча і використовувалися Ріком Данко з The Band і сьогодні цінуються колекціонерами. Але навіть після переїзду в більший виробничий цех для збільшення своїх потужностей, компанія не скористалася бумом рок-н-ролу 1960-х років, багато в чому через те, що Халл вважав за краще тільки джаз і відчував зневагу до всього, що було пов`язано з рок музикою.

Як наслідок у 1966 року продажи Ampeg залишали бажати кращого. Спочатку пішов Олівер, а потім і сам Халл покинув засновану ним компанію. Сформувався новий менеджмент, обговорювалися нові ідеї, а напочатку 1969 року музичний світ перейшов в нову еру!

1969

1969 став роком, коли рок гіганти пішли по землі, і їм були потрібні великі підсилювачі. Стадіони та фестивалі під відкритим небом були тим місцем, де розгорталися події і п'ятдесяти ват було недостатньо, щоб зрушити з місця ту кралю навшпиньки в 61-му ряду з розшитими вручну брюками-кльошами. І порожнечу почали заповнювати – подивіться на стеки Marshall, гори Hiwatt і вантажівки Dual Showmans – сотні ват для генерації дзвону у вухах.

SVT

Ampeg вирішив вступити в гру. Команда розробників – Білл Хьюз і Роджер Кокс, за участю Боба Руфкара і Дена Армстронга – приступила до створення того, що Кокс назвав «найбільшим і злим бас підсилювачем, який коли-небудь бачив світ».

Використовуючи те ж саме безумство, яке рухало доктором Франкенштейном, команда придумала 300-ватну повністю лампову фантасмагорію, яку вони назвали Super Vacuum Tube – або SVT, щоб заощадити на голосних. Щоб повністю зрозуміти жахливість їх творіння, потужність SVT перевершувала приголомшливу потужність 200-ватного Marshall Major на цілих 100 ват!

Представлена на виставці NAMM в 1969 році в Чикаго, одна голова SVT важила 43 кг і включала в себе (!) 14 ламп, з шістьма масивними 6146 в підсилювачі потужності. Щоб нагріти всі ці лампи, були необхідні масивні трансформатори з магнітними полями, досить потужними, щоб викликати генетичні мутації. І які динаміки могли витримати таку дику потужність? Не менш ніж два кабінети з вісьмома десятидюймовими динаміками і вагою під 50 кг. Кожен.

Керівництво Ampeg навіть розробило попереджувальну етикетку, яка свідчила: «ДАНИЙ ПІДСИЛЮВАЧ ЗДАТЕН СТВОРЮВАТИ РІВНІ ЗВУКОВОГО ТИСКУ, ЯКІ МОЖУТЬ СПРИЧИНИТИ НЕЗВОРОТНЬЮ ВТРАТУ СЛУХУ».

 

 Компанія Solo стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

Stones і Ampeg

Деякі кажуть, що ми самі ковалі свого успіху, але зазвичай саме таким і везе. Удача прийшла до Ampeg не через їх власні дії, а через відсутність у Rolling Stones знань про міжнародну напругу. Схоже, Stones відправили свої підсилювачі Fender в Штати, щоб репетирувати перед легендарним світовим туром 1969-го року, підключили їх, увімкнули, а коли пішов дим спершу роуді подумати, що це Кіт знову накосячив десь. До тих пір, поки вони не збагнули, що підсилювачі були налаштовані на британську напругу.

Stones, можливо і були «найбільшою рок-н-рол групою в світі», але, як і всім групам, їм подобалося отримувати обладнання безкоштовно. У паніці нині покійний клавішник Stones і роуд-менеджер Ян Стюарт зв`язався з Річем Манделлою, представником Ampeg в Голлівуді, відчайдушно випрошуючи підсилювачі для туру, до якого залишалося всього декілька тижнів.

Манделла, швидко зрозумівши що до чого, завантажив все прототипи SVT і кілька старих 4х12`` кабінетів в свій пікап і попрямував до парковці Warner Brothers, де готувалися до туру Stones.

Кіт, Мік Тейлор і Білл Вайман підключилися до прототипів SVT і продовжили збільшувати гучність їх до рівня палаючого пекельного полум`я. Stones, можливо, співчували дияволу, але зовсім не проявили доброти до прототипів SVT. Манделла зрозумів, що прототипам залишилося жити недовго, тому що Кіт натискав безжально. За словами Мандели, «все, що він робив на репетиції, ставало все голосніше, голосніше і безумніше, з двома або трьома головами. Я доглядав за підсилювачами, і коли я бачив, що один ось-ось вибухне, я просто перемикав голови».

Оскільки ці прототипи SVT були єдиними існуючими – до серійного виробництва було ще далеко – в дуже димний кімнаті було вирішено, що Манделла буде супроводжувати Stones в турі в якості техніка Ampeg. Поки Stones качали сцену і публіку, а Hell`s Angels виганяли живе з усіх, хто знаходився на відстані більярдного кия, Річ Манделла видів за беклайном і стежив за тим, щоб все працювало як треба. Якщо хочете побачити цей хаос наживо, подивіться Gimme Shelter, документальний фільм The Stones про світове турне 1969 року. А якщо хочете почути, як звучать ці ранні SVT, шукайте Get Yer Ya Ya`s Out, кращий концертний альбом з коли-небудь створених.

 

 Компанія Solo стає дистрибутором Ampeg в Україні

 

З тих пір SVT став бас-підсилювачем, про який мріють всі рок-басисти, як відомі, так і зовсім невідомі. Ampeg змінив концепцію SVT для більш широкої різноманітності звуків, але, на щастя, вони все ще роблять SVT-VR, які практично ідентичні тим, на які Stones ставили свої пляшки Jack Daniels (SVT-Classic також доступний і дуже схожий на оригінал).

Колишній редактор журналу Bass Player Скотт Маландроне так оцінив SVT: «SVT зробив для звуку електричного баса те ж саме, що Marshall Super Lead зробив для електрогітари – він надав інструменту індивідуальність». Додати тут нічого.

Yamaha Guitar Group

Ampeg переходив з рук в руки кілька разів протягом десятиліть, і в 2018 році компанія стала частиною родини Yamaha Guitar Group. І все ж напрямок, що починається з 1946 року по сьогоднішній день, залишається незмінним. Історія Ampeg – це історія створення високоякісних інноваційних підсилювачів для професійних басистів. Ви бачите це в старих моделях так само, як сьогодні в сучасних Ampeg SVT Pro і Pro Neo. Це той же непохитний упор на чистий звук і міць, який змушує стадіони і репетиційні бази по всій планеті гучно здригатися. Ймовірно, Халл дуже б цим пишався... поки б йому ніхто не сказав, що його підсилювачі використовують, щоб грати гучну рок-музику.

Що виробляє Ampeg сьогодні

У асортименті Ampeg сьогодні широкий асортимент бас-гітарного підсилення і ефектів: комбопідсилювачі нової серії Rocket Bass для домашньої практики і виступів, підсилювачі-голови різних серій від 20 до 300 ват, кабінети різних конфігурацій, від 1х15`` до 8х10`` монстрів, а також педалі ефектів для бас-гітари.

 

Інформацію і світлини надала компанія «Соло»