Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Про новини у світі музики від компанії «Комора»

Найголовніше про мундштук від майстрів Vandoren

 

 Найголовніше про мундштук від майстрів Vandoren

 

Мундштук – це рушійна сила інструменту, яка визначає його загальний тембр та звучання. Вирішальне значення у можливості артиста продемонструвати усю повноту власної майстерності та виразності під час виконання має саме мундштук.

Відомий французький кларнетист Улісс Делеклюз, викладач Паризької Консерваторії по класу кларнета, часто наголошував на вкрай важливій ролі мундштука для якісного звучання:

Музикант підкреслював, що незалежно від власного рівня, артист не може дозволити собі грати з другосортним мундштуком.

 

Ця проста істина пояснює тривалу (наприклад: мундштук для кларнета 5RV – вже понад півстоліття) популярність мундштуків Vandoren як серед професіоналів, так і серед початківців. З плином часу, асортимент мундштуків Vandoren значно розширився новими моделями. Заради того, щоб краще зрозуміти «що нового відбулося» і чим власне моделі відрізняються одна від одної, варто чітко окреслити найголовніші характеристики мундштука, іншими словами – познайомитися з його дизайном.

Конструкція мундштука:

Перед вами основі елементи мундштука, зміна параметрів яких впливає на його акустичні властивості. Нижче, дамо визначення кожному з них:

Фейсинг (Верхня частина):

Це той елемент мундштука, на якому розміщується тростина. Фейсинг формується із двох складових: пласкої частини і вигину виїмки.

Відкритість кінчика:

Простір на кінчику мундштука між тростиною і фейсингом.

Камера:

Елемент мундштука, в якому власне формується звук і який приймає тиск повітря безпосередньо з уст виконавця. Прямуючи далі, крізь отвір повітря потрапляє до інструменту.

Міст:

Верхня частина камери. Під час фіксації амбушура цей елемент мундштука справляє на звук найбільший вплив.

Межа камери та отвору (у мундштуках для кларнету знана як «трапеція»):

Поверхня, що відділяє камеру від отвору. У мундштуках для саксофону серії V5 межа являє собою виразне звуження простору всередині. У мундштуках серії Java, Jumbo і V16 не існує жодної різниці між товщиною простору камери та отвору.

Взаємодія між елементами:

Покликанням мундштука є збереження точності звучання інструменту, адже це надзвичайно важливо. Хоча в залежності від країни або оркестру, тональність звучання може відрізнятися. Для кларнетистів, більш широкий отвір мундштука знижує загальний тон інструменту і дозволяє уникнути необхідності використання іншої бочки. Форма вигину виїмки (співвідношення між відкритістю кінчика і фейсингом) впливає на те, як музикант відчуває мундштук на устах.

Взаємодія між мундштуком і тростиною також має виключне значення:

В цілому, діють наступні правила:

  • При однаковій відкритості кінчика: довгий фейсинг = твердіша тростина; короткий фейсинг = м`якіша тростина;
  • При однаковому фейсингу: відкритий мундштук = м`якіша тростина; закритий мундштук = твердіша тростина.

 

Гармонійна взаємодія між цими елементами, що змінюється в залежності від особливостей музиканта та стилю музики, яку він виконує, є орієнтиром до правильного вибору моделі.

 

Інформацію і світлини надала компанія «Комора»

 

 

«Комора» у соціальних мережах: