Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Новини від компанії «Акрополіс»

Як визначити вокальний діапазон

 

 Як визначити вокальний діапазон

 

У даній статті пояснюється методика визначення вокального діапазону, для правильного розуміння тембральної специфіки вокального звучання.

Дізнатись діапазон власного голосу буде корисним для кожного музиканта. Мова йде не тільки про вокалістів, але й про всіх людей, що займаються музикою – композитори, гітаристи, піаністи. Знання діапазону голосу допомагає писати музику в комфортних тональностях, а також переробляти вокальні партії таким чином, щоб не перенапружувати голосові зв`язки.

Як описати свій голос?

Уявимо, що музикант відгукнувся на оголошення місцевої групи про пошук гітариста з гарним вокалом. Учасники колективу запитують музиканта, який у нього голос. Як відповісти на цей питання? Описати свій вокал можна 3 способами:

  1. Зіставити свій голос з іншим вокалістом. Хоча такий спосіб насправді провальний, через велику ймовірність суб`єктивних переконань, можуть виявитись сумнівними та хибними зі сторони. Малоймовірно, що ви співаєте так само, як Роберт Плант, навіть якщо Ви переконані що це саме так;
  2. Дати загальну характеристику свого вокалу. Наприклад, сказати, що ви - ліричний баритон чи рок-тенор. Такий опис простіший для сприйняття, але не несе в собі достатньо корисної інформації;
  3. Розповісти про діапазон свого голосу, зазначивши найнижчу та найвищу ноту, яку Ви здатні заспівати. Це буде найбільш практичним та інформативним способом опису вокалу.

 

Незважаючи на розуміння третього способу, досить часто музиканти дають неповну інформацію про діапазон звучання. Наприклад, кажуть, що можуть співати всі ноти від нижньої До до Сі-бемоль, не уточнюючи при цьому про які октави йдеться.

Як визначити діапазон голосу?

Звуки, що видаються музичними інструментами, а також звуки людського голосу можуть сильно розрізнятися по висоті тону і по діапазону частот. Так, наприклад, діапазон найбільш низького чоловічого голосу – басу – тягнеться приблизно від 80 до 400 Гц, а діапазон високого жіночого голосу – сопрано – від 250 до 1050 Гц.Щоб точно визначити діапазон свого голосу, достатньо звернутися до музичної теорії та октавної системи групування нот. Усі звуки, які розрізняє людське вухо, при використанні у музиці розподіляються на 9 октав. Для позначення висоти музичного тону кожної ноти, додається цифра, що відображає октаву, до якої вона відноситься.

P.S. Коливання в гармонійній звуковій хвилі сприймаються людським вухом як музичний тон. Коливання високої частоти сприймаються як звуки високого тону, коливання низької частоти – як звуки низького тону.

Позначення октав:

 

 Позначення октав

 

0 – субконтроктава;
1 – контроктава;
2 – велика октава;
3 – мала октава;
4 – перша октава;
5 – друга октава;
6 – третя октава;
7 – четверта октава;
8 – п`ята октава.

 

Таким чином, нота До субконтроктави буде позначатись як C0, До контроктави – C1 і так далі. Всі інші ноти всередині октави також позначаються відповідною цифрою: Фа контроктави – F1, Соль першої октави – G4, Мі п`ятої октави – E8. Нота До першої октави знаходиться посередині 88-клавішної клавіатури і часто слугує точкою відліку (в західній музичній традиції її також називають Середньою С – середньою До).

Визначити діапазон голосу можна за допомогою фортепіано або Piano Roll в DAW(англ. digital audio workstation). Почніть пошук звуків, які ви здатні заспівати, з першої октави (C4). Якщо ви можете відтворити цей звук, рухайтесь вниз, а потім вверх, перевіряючи доступні для вашого голосу ноти. Останні звуки зверху та знизу, які ви змогли видобути з чистим звучанням і без дискомфорту для Ваих голосових зв`язок – це межі Вашого вокального діапазону.

Незважаючи на звукові відмінності, Ви здатні без труднощів відтворювати ноти вищі чи нижчі певного діапазону. Тим не менше, до діапазону голосу відносяться лише ті ноти, які ви можете з легкістю і без дискомфорту відтворити у будь-якій ситуації.

Факт: Ноти Ля і Сі малої октави (A3, B3) та До і Ре Першої октави (C4, D4) доступні у відтворенні майже для усіх людей нашої планети, незалежно від раси, статі та специфіки вокального тембру.

Типологія вокальних тембрів

ЧОЛОВІЧІ:

  • Бас E2-D4 (Від Мі великої октави до Ре першої октави).
  • Баритон A2-C5 (Від Фа великої октави до Соль першої октави).
  • Тенор E3-G5 Від (Ля великої октави до До другої октави).

ЖІНОЧІ:

  • Альт E3-B ♭5 (Від Мі малої октави до Соль другої октави).
  • Мецо-сопрано (E3-B ♭ 5 Від Мі малої октави до Сі бемоль другої октави).
  • Сопрано G3-C6 (Від Соль малої октави до До третьої октави).

 

 Типологія вокальних тембрів

 

Більше того, у кожній формі голосу є безліч підвидів, що уточнюють діапазон доступних нот (наприклад, баритон поділяється на ліричний, драматичний та тенор-баритон), але такі уточнення не мають практичної користі для звичайних музикантів.

 

Інформацію і світлини надала компанія «Акрополіс»

 

 

«Акрополіс» у соціальних мережах: