Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Новини від компанії «Ін-Джаз»

Все, що вам потрібно знати про губну гармоніку

 

 

Губна гармоніка, або гармоніка – це той інструмент, який доводилося чути кожному. Сьогодні він популярний завдяки своїй компактності, цінової доступності та можливості самостійного навчання гри. Здавалося б, давно знайоме твір при віртуозному виконанні на губній гармошці здатне заграти новими фарбами. Сьогодні ми розповімо все про цей інструмент.

Історія губної гармоніки

По суті, гармоніка – це духовий орган західного зразка. Перший компактний інструмент з`явився в 1821 році завдяки німецькому вартовому майстру Християну Фрідріху Людвігу Бушману. Його винахід називалося «аура» і представляв собою металеву пластину з п`ятнадцятьма прорізами, які закриваються сталевими язичками. Це пристрій більше нагадував камертон, ноти в ньому розташовувалися в хроматичному порядку і витягувалися виключно за допомогою видиху.

У 1826 році майстер на прізвище Ріхтер виготовив гармоніку, що має 20 язичків і 10 отворів (роздільні для видиху і вдиху), встановлені в дерев`яному корпусі з кедра. Він же запропонував варіант настройки із застосуванням діатонічного звукоряду для всіх європейських інструментів, які отримали назву «Mundharmonika», або духовий орган, який і став стандартним.

У Північну Америку губна гармоніка потрапила в 1862 році завдяки Маттіасу Хонеру, а вже до 1879 року Хонер виготовляв в рік до 700 тисяч інструментів.

За часів Великої депресії і Другої світової війни в 30-40-і роки двадцятого століття відбувалося масове переселення жителів півдня в північні штати США і на західне узбережжя. Саме вони привезли з собою гармоніку в ці місця.

У сучасному музичному світі губна гармоніка переживає своє друге народження. Розширюється коло стилів музики, де використовують її звучання. Сьогодні цей інструмент можна почути в блюзових і джазових композиціях, рок-, етно- і фолк-музики, традиційно в стилі кантрі і багатьох інших музичних напрямках.

 

 

Губна гармоніка сьогодні дуже популярна

 

Як вона працює?

Губна гармоніка являє собою язичковий музичний інструмент, тобто всередині знаходяться мідні язички, які коливаються в повітряному струмені, створюючи звук. Головна відмінність губної гармоніки від інших язичкових музичних інструментів – використання мови і губ замість клавіатури. Мова і губи використовують для того, щоб вибрати спеціальний отвір, який відповідає певній ноті. Музиканта, який грає на губній гармоніці, називають харпером (harper).

 

 

Схема будови гармоніки

 

Різновиди губних гармонік

Якщо ви вирішили освоїти цей музичний інструмент, то вам необхідно визначитися з тим, яку гармоніку потрібно придбати. Існує кілька різновидів, які відрізняються один від одного. Чим? Давайте розбиратися.

Діатонічна гармоніка

Діатонічна губна гармоніка є найпопулярнішим різновидом даного інструменту, тому що на ній можна грати музику практично в будь-якому музичному стилі. Звук її дуже насичений і «густий».

 

 

Діатонічна гармоніка

 

Гармоніка цього типу має діатонічний лад без напівтонів. Для порівняння можете уявити собі фортепіано, клавіатура якого має тільки білі клавіші. Таким чином, потрібно опановувати певні техніки, щоб гідно грати на ній. Діатонічні губні гармоніки мають діапазон від 1 до 4 октав. Саме такий інструмент найкраще підходить для навчання і просто ідеальний для виконання блюзової музики.

Хроматична гармоніка

Хроматичні губні гармоніки, на відміну від діатонічної дозволяють відтворювати всі 12 нот в октаві, включаючи півтони. Тобто знову проводячи аналогію з фортепіано, ви граєте на всіх клавішах – і чорних, і білих.

Навчитися грати на ній складніше. Наприклад, для гри складних музичних творів на хроматичній гармоніці важливо мати хороший навик гри на діатонічному, музичну освіту і вміти читати ноти з листа.

 

 

Хроматична губна гармоніка

 

У хроматичної гармоніці передбачена можливість тільки сольного виконання всіх нот гами в межах трьох октав (включаючи півтони). Саме можливість точного попадання в поодинокі ноти зробила гармоніку цього виду одним з улюблених інструментів джазових виконавців.

Хроматичні гармоніки об`єднують в одному корпусі дві гармоніки, перемикання між якими здійснюється використанням спеціальної кнопки, розташованої на одній зі сторін інструменту. При вдуванні повітря в отвори гармоніки ви отримуєте чисті, повні ноти. Натискаючи кнопку, ви перекриває подачу повітря на певні канали, включаючи півтони.

Блюзова гармоніка

Блюзова губна гармоніка зазвичай має десять отворів, в кожний можна грати як на вдих, так і на видих. На інструментах такого типу можна грати хроматичні за допомогою спеціальних прийомів – передувів і бендів.

 

 

Блюзова гармоніка

 

Тремоло-гармоніка

Тремоло-гармоніка має дві звукові пластини, що звучать одночасно, злегка засмучені відносно один одного, за рахунок цього створюється тремоло-ефект. На кожну ноту доводиться два язичка, в результаті чого звук виходить більш насиченим.

Ця губна гармоніка досить проста, і на ній дуже легко навчитися грати практично будь-кому навіть з мінімальними музичними здібностями. Але потрібно пам`ятати, даний вид досить обмежений в можливостях, що пов`язані з відсутніми нотами. На тремоло-гармоніці можна грати прості дитячі мелодії, українські народні пісні, інші композиції. Тремоло-гармоніка дозволяє інтерпретувати мелодії більш емоційно, створюючи повновагове звучання.

Октавна гармоніка

Октавна гармоніка є різновидом діатонічної і являє собою дві звукові пластини, що звучать одночасно і налаштовані точно в октаву відносно один одного. Це надає велику гучність і інший тембр звуку.

 

 

Октавна гармоніка

 

Басова гармоніка

У бас гармоніці кожен отвір грає тільки на видих, на кожну ноту доводиться по дві звукові пластини, налаштовані в октаву.

 

 

Басова гармоніка

 

Акордова гармоніка

Акордова гармоніка складається з двох рухомо закріплених пластин, здвоєні язички яких налаштовані в октаву. Має ноти і на видих, і на вдих, що дозволяє використовувати різні акорди.

Вибір губної гармоніки

Якщо ви вирішили навчитися грати на губній гармоніці, то до вибору інструменту потрібно підійти з усією серйозністю. Позначимо кілька моментів, на які варто звернути увагу при виборі.

  1. Тип губної гармоніки. В першу чергу необхідно визначитися, в якому стилі ви плануєте грати і як часто будете грати. Від цього залежить тип інструменту і його клас (учнівський або професійний).
  2. Матеріал язичків. Цей критерій безпосередньо впливає на довговічність інструменту. Наприклад, компанії HOHNER і SUZUKI використовують в своїх гармошках мідні язички, а компанія SEYDEL вперше стала використовувати в своїх інструментах сталеві язички, які довше не розстроюються і є більш довговічними.
  3. Тональність. Губні гармоніки бувають різних тональностей, музикантам варто вибрати інструмент в тональності «до мажор» (маркування «C»), коли при вдуванні повітря в перші три отвори гармоніки ви отримаєте акорд «до мажор». Саме в цій тональності найлегше опанувати основними прийомами і навичками, зате потім буде легко грати і на всіх інших. Варто також відзначити, що майже всі самовчителі гри на губній гармоніці написані за тональністю «до мажор». Для виконання блюзової музики краще інструменти з налаштуванням «мі і ля мажор» (маркування «E» і «A» відповідно). Професійні виконавці використовують кілька гармонік, кожна з яких має власний тон і лад, адже навіть сама просунута модель не здатна забезпечити одночасно мажорне і мінорне звучання.
  4. Перевірка інструменту. У магазині музичних інструментів необхідно перевірити губну гармоніку, «продути» її. Для цього можна використовувати спеціальні хутра, якщо такі є в магазині. Перевірте кожен отвір на вдих і на видих, переконавшись, що всі ноти звучать. При цьому звертайте увагу на можливі додаткові звуки у вигляді дзвону і свисту. Також на низьких тональностях язички можуть битися об кришку губної гармошки і з характерним дзвоном.
  5. Якість виготовлення. Завдяки величезній популярності і доступності губні гармошки часто мають низьку якість, їх можна зустріти практично скрізь як сувенір або дитячу іграшку. Тому краще вибирати губну гармоніку в магазинах музичних інструментів. Наприклад, такі виробники, як HOHNER (Німеччина), STAGG (Бельгія), SUZUKI (Японія), випускають широкий асортимент якісних губних гармошок: від найпростіших (учнівських) до елітних моделей з благородних порід деревини і міцного металу. При цьому учнівські моделі відрізняються від професійних в основному використовуваними матеріалами.
  6. Форма накладок. Якщо вам потрібна гармошка, яка буде зручна при вашому стилі гри, то варто подумати про форму накладок. Наприклад, накладки у гармонік «LEE OSKAR» і «HERING BLUES» добре підходять для блокування язиком, а у гармонік «GOLDEN MELODY» і «SUZUKI» – губами.
  7. Гучність. Гучність інструменту визначається формою накладок, часом відгуку і повітропроникністю. Меншою повітропроникністю володіють гармошки з пластиковим корпусом. Характеристики деревини ж постійно змінюються через коливання температури і вологості.

Отже, інструмент придбаний. Що ж далі? Потрібно навчитися грати.

Техніка гри на губній гармоніці

Щоб грати на губній гармоніці, вам необхідно опанувати трьома основними техніками постановки мови і губ: свистом, u-подібного блокуванням і блокуванням язиком.

 

 

Правильне положення рук при грі на гармоніці

 

  • Найпростіша з них – техніка свисту, з неї зазвичай і починають вчитися, але вона обмежує. При такій техніці гри необхідно стиснути губи так, як ви це робите при свисті, потім затримати губи на одному отворі в гармошці і направити туди потік повітря.
  • При техніці U-блокування потрібно згорнути свій язик в букву U (трубочкою), коли ліва і права сторони мови блокують крайні отвори.
  • При блокуванні язиком необхідно використати язик і губи. Це найпопулярніша техніка, так як дозволяє легко перестроїтися з ноти на акорд.

 

 

Музикант повинен тримати гармоніку саме так

 

Новачкові заняття краще починати з повільної гри акордами і дотримуватися при цьому діафрагмального дихання. Потім можна переходити до мелодій, які краще «знімати» на слух з записів професіоналів. Вкрай корисним буде вивчити кілька мелодій по нотах, грати під мінусовку, записувати і прослуховувати власну гру. Вибирайте, вчіться, грайте, і у вас все обов`язково вийде!

 

Інформацію надала компанія «Ін-Джаз»

 

 

«Ін-Джаз» у соціальних мережах: