Допомога у пошуку фахової інформації про музичні інструменти та обладнання:

Отримати інформацію від певного члена Асоціації: закритий

Новини у світі музики

Емоції, викликані музикою, можна передбачити за допомогою сканування мозку

 

 

Дослідники з Університету Турку (University of Turku, Фінляндія), який розташований у Турун Іліопісто, виявили, який тип нервових механізмів лежить в основі емоційних реакцій на музику. Всього було досліджено 102 людини, що слухали музику, яка викликає емоції, в той час як їх функції мозку сканувались за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (fMRI). Дослідження проводилось у національному центрі ПЕТ.

 

 

Офіційне презентаційне відео Університету Турку

 

Дослідники використовували алгоритм машинного навчання, щоб визначити, які регіони мозку активуються, коли різні чуттєві емоції відокремлюються одна від одної.

«На основі активації слухової та рухової кори ми змогли точно передбачити, слухав суб`єкт дослідження веселу чи сумну музику. Слухова кора обробляє акустичні елементи музики, такі як ритм і мелодія. Знову ж таки, активація рухової кори може бути пов`язана з тим, що музика викликає у слухачів почуття руху, навіть коли вони слухають музику, перебуваючи в нерухомому апараті МРТ, казала Postdoctoral Researcher Веса Путкінен (Vesa Putkinen)».

 

 

Університет Турку у Фінляндії є активним міжнародним дослідницьким університетом та активною науковою спільнотою, що складається з 25 000 студентів та співробітників із понад 100 різних країн світу

 

Вчені також виявили, які області мозку активуються у людей, коли учасники дослідження переглядали відео з інструментальною музикою, що викликала сильні емоції, і перевіряли, чи активувались ті самі регіони, коли учасники слухали музику.

Результати свідчать про те, що емоції, викликані фільмами та музикою, частково засновані на роботі різних механізмів у мозку.

Фільми, наприклад, активують глибші відділи мозку, які регулюють емоції в реальних ситуаціях. Слухання музики не сильно активізувало ці регіони, ані їх активація не відокремлювала викликані музикою емоції один від одного. Це може бути пов’язано з тим, що фільми можуть більш реально копіювати події з реального життя, які викликають емоції, і таким чином активізувати вроджені механізми емоцій.

Щодо емоцій, викликаних музикою, то вони базуються на акустичних характеристиках музики та забарвлені культурними впливами та особистою історією.

Традиційно музичні емоції вивчаються за допомогою класичної інструментальної музики.

«Ми також хотіли використовувати в цьому дослідженні лише інструментальну музику, щоб тексти пісень не впливали на емоції досліджуваних. Однак ми включили кіно музику та пісні гітарного віртуоза Інгві Дж. Мальмстіна», зазначала Путкінен.

 

Інформація з сайту University of Turku, тел.: +358 29-450-5000,
адреса: FI-20014 Turun yliopisto, Finland

 

Університет Турку у соціальних мережах: